Historia LGBT
Fogó. Por Josep Franco
Eixe és fogó!
Cuando hicimos el diseño Fogó recordé este artículo de Josep Franco publicado en el ya desaparecido l’informatiu.com. Es un artículo muy importante por varios motivos. Por un lado nos explica el origen de de esta palabra argot que significa maricón en valenciano, que se utiliza en la Ribera Baixa en las ciudades de Cullera y Sueca (aunque luego nos enteramos que también en la comarca de La Marina). Por otro lado está la historia de Salvador Raga, interesante, emocionante, ejemplarizante en muchos aspectos.
Salvador Raga, referente gay.
En este momento en el que se están construyendo referentes homosexuales no estereotipados como Jason Collins, jugador de baloncesto norteamericano de la NBA, yo me acuerdo de Salvador Raga y siento admiración. Además, también siento admiración por Josep Franco, autor de uno de los libros más importantes de mi vida, Som Irrepetibles. Y, por último, porque en este artículo, pone al obispo de Alcalá de Henares, Juan Antonio Reig Pla, en su sitio, después de tanta homofobia y tantas manifestaciones que realiza en contra del matrimonio igualitario y de la libertad sexual, delito tipificado en el Código Penal Español, del cual, por el momento ha salido impune. Gracias a l’informatiu que nos pasó el artículo podemos leerlo hoy. El artículo está escrito en Valenciano, así que habrá parte de nuestros lectores que no lo lean. No tenemos permiso para traducirlo, sin embargo sí que podemos contarlo. Así que en otro post os contaré la historia. Hasta entonces, aquí tenéis el artículo en versión original.
FOGÓ. JOSEP FRANCO
Durant els pitjors anys de la repressió franquista, Sueca va ser una illa de “tolerància” per als homes homosexuals. Potser és exagerat parlar de tolerància, perquè també intentaren humiliar-los, vexar-los i escarmentar-los. I això que, alguns, eren i són catòlics practicants i, sovint, compromesos.
Salvador Raga, que descansa en pau fa ja molts anys, era un suecà que treballà quasi tota la vida de jornaler del camp i que, per la seua condició d’homosexual, es considerava obligat a treballar més i millor que els altres homes, sobretot si es tractava d’un treball que exigia força i resistència, com ara plantar arròs o descarregar sacs. I també era un conversador loquaç, un observador agut i un cínic: tot un caràcter.
L’any 40, Salvador Raga i tots els altres “efeminats” del poble, foren condemnats a agranar la plaça de l’Ajuntament cada diumenge a migdia. Quan Salvador Raga va rebre l’ordre, va dir que ho faria, però que es penjaria al coll un cartell amb el nom de tots els “consejeros locales del Movimiento” que s’havia passat per la pedra. I tant l’interessat com la memòria popular són testimonis que Salvador Raga no va agranar mai la plaça.
La “tolerància” va començar uns anys després, segons la llegenda, perquè, a Sueca, hi havia un capità de la guàrdia civil homosexual i, al consistori local, tres o quatre regidors que també “entenien”. Això, sempre segons la llegenda –Déu em lliure d’insinuar que poden haver franquistes i guàrdies civils homosexuals–, va propiciar que Sueca adquirira, en certs ambients, fama de ciutat “homòfila”, no sé com dir-ho millor. I també va propiciar un curiós comerç carnal, que ara no fa al cas.
Quasi al mateix temps, un eufemisme que no semblava tan ofensiu com els insults habituals va fer fortuna entre les classes populars de Sueca: fogó. Un xic que no compartia les diversions habituals dels “gamberros” de l’època era un fogonet. Un home amanerat en excés, que exagerava els gestos o les expressions que ell mateix atribuïa a les dones, era una fogona. Una acció que no exigia gaire esforç era una fogonà. I tots tan amics: els fongons i els altres. Tot això ho comente perquè, bé siga per la llegenda que he contat, bé siga per la humitat de la zona, que sempre ens té la xufa a remull, és una veritat provada que els suecans –i la majoria de suecanes– tenim un sentit especial que ens fa reconéixer els homosexuals que no es decideixen a manifestar-se com són, Déu sap per què.
Per això, quan monsenyor Reig Pla va dir allò que va dir sobre els homosexuals i l’infern, vaig imprimir una foto de sa eminència, vestit de gran gala, i vaig eixir al carrer, disposat a fer una enquesta, més o menys científica, a 25 suecans de totes les tendències sexuals, polítiques i futbolístiques. Dels 25 enquestats, un va respondre que no li agradaven els homes que es disfressaven de dona i els altres 24, en observar amb deteniment la foto de l’interfecte, contestaren com un sol home: Eixe és fogó!
https://www.facebook.com/linformatiu
Tag :Diccionario, Historia, Humor, Reig Pla Y déjanos un comentario
¿Algo que decir?
Cuéntanos qué te parece este artículo, si bien, si mal, si piensas que somos idiotas o si nos ves en el infierno. Y si eres persona de pocas palabras, pero quieres hacer algo para mejorar la vida de la gente, ayúdanos a que circule…
Compártelo en tus redes!